“Når synet svigter” – kursus

Så er jeg kommet godt i gang efter sommerferien.
Det er skønt at være tilbage på arbejde. Være sammen med kollegaer og være sammen med de studerende.
Som jeg har skrevet tidligere blev jeg tilbage i december måned meldt ind i Dansk Blindesamfund. De havde et kursustilbud som jeg synes lød rigtig spændende. Nemlig “Når synet svigter”, som varer 3 dage og som foregår på Fuglsangscentret – klik på navnet og læs mere om det.
Kurset handler om at man taler og lærer omkring hvordan man klare sig i hverdagen når man har mistet synet.
Jeg synes det var et rigtigt spændende kursus, som jeg fik rigtig meget gavn af.
På kurset var jeg den yngste. En del af dem der var med på kurset var pensionister, men gjorde mig ikke noget. For jeg lærte meget af dem, og de lærte noget af mig, på den måde kan man også hjælpe hinanden.

Kurset varede fra mandag til onsdag. Jeg havde valgt at tage min mor med, da hun er den der er tættest på mig, og jeg tænkte også at det kunne give min mor en masse inspiration til hvordan man takler at have en søn der er svagtseende.
Min mor og jeg valgte at booke værelset på Fuglsangscentret fra søndag, så vi kunne få noget mor-søn tid sammen.

Jeg synes at kurset var rigtig godt. Jeg lærte en teknik til hvordan jeg blandt andet spiser et stykke smørrebrød, uden at det vælter ud over hele tallerkenen, hvordan jeg tager sikkert og fast i vandglasset/vinglasset uden at vælte det på vejen, lærte en masse om hvilke tilbud Dansk Blindesamfund har. Derudover var der også en masse om de masse tekniske hjælpemidler der er i Danmark. F.eks. talene ure, talende køkkenvægte, en PenFriend (en pen der kan læse etiketter, som du selv sætter), Daisyafspillere (lydbogsafspillere), og en masse andre spændende ting. Der var også mulighed for at prøve et CCTV (forstørrelsesmaskine, som forstørre tekster som du vil læse), ZoomText o.l. Mange af de tekniske hjælpemidler kendte jeg til i forvejen, men så kunne jeg bidrage med mine erfaringer.

Under gennemgangen af de tilbud Dansk Blindesamfund tilbyder, blev der bl.a. nævnt et nyblindekursus som varer i en uge. Dette lød rigtig spændende, og jeg fortalte kursuslederen at jeg var meget interesseret i at deltage i kurset. Både af hensyn til at min syn jo desværre er nedadgående men også af hensyn til mit arbejde, så jeg kan få nogle værktøjer til hvordan jeg kan gøre nogen ting anderledes.
F.eks. er jeg meget interesseret i at lære at bruge JAWS (talesynteste, som læser op, hvad der sker på computeren, så man kan spare synet og faktisk helt undgå at bruge energi på at se på skærmen). Dette har jeg allerede tilbage i februar fortalt kommunen at jeg var meget interesseret i, men stadig i dag venter jeg svar fra leverandøren til undervisningen, hvornår jeg får installeret programmet samt får undervisning i hvordan jeg bruger det. Jeg må jo desværre indrømme at jeg synes det er alt for lang tid at vente, specielt når jeg nu faktisk fortæller at jeg har problemer med at bestride mit job, kun ved at bruge ZoomText.
Jeg vil også rigitig gerne have mobilityundervisning (træning i at gå med den hvide stok) igen, da jeg sidst jeg havde mobilityundervisning faktisk “kun” var natteblind, og derfor ikke fik det optimale ud af undervisningen, da jeg dengang brugte restsynet til at se med, fremfor at lade “stokken” vejlede min vej. I dag har jeg brug for den “hvide stok” i dagslys også, men jeg mangler at få lært de rigtige teknikker. Dette er sat i værk i efterårsferien, så det glæder jeg mig rigtig meget til.
Jeg ønsker også at få træning i 10-fingersystemet, så jeg ikke er lige så afhængig af synet, når jeg skriver på tastatur. Lige pt. bruger jeg mit eget system, og derfor vil det være godt at indlære et system som er udviklet til folk der ikke kan se, samtidig med at det også skal gå hurtigt.
På det personlige plan ønsker jeg at få nogle redskaber til at gøre ting anderledes. F.eks. madlavning, så jeg ikke kommer til skade. Jeg vil også meget gerne have ideer til hvilke hobbyer jeg kan få mig. Førhen lavede jeg rigtig mange 3D kort, som kræver at man kan se, hæklede, læste bøger. Alt dette har jeg måtte opgive, da det kræver for meget syn. Men jeg fik at vide at jeg bl.a. kan lære at lave ting med søgræs, strikke og være kreativ med mine hænder, selvom jeg ser dårligt. Det er virkelig fantastisk.

Nyblindekurset som varer en uges tid skal jeg på i den første uge i november. I kan tro jeg glæder mig. Rigtig meget. 

Som jeg nævnte i mit tidligere indlæg, har jeg jo fået kontaktlinser. Jeg er rigtig glad for dem fortsat. Det er det bedste der er sket mig i den seneste tid. 

Jeg har i sidste måned søgt Holbæk kommune om en kontaktperson. Jeg kan mærke jeg har brug for en hjælpende hånd når jeg skal ud. Både fordi jeg hører dårligt, men også fordi jeg ser så dårligt. Jeg har ikke været ude og shoppe (som jeg ellers elsker) i et halvt års tid, simpelthen af frygt for at vælte ting ned fra hylder, gå ind i folk på vejen eller lign. Derfor har jeg holdt mig meget hjemme i forhold til førhen. Heldigvis har jeg nogen gode venner og veninder som kommer og holder mig med selvskab og som også tager mig med ud, så jeg kan opleve lidt derude.
Jeg venter endnu svar på ansøgningen til kontaktperson, men jeg er sikker på at jeg indenfor 3 uger har et svar. Så går jagten ind for at finde den rette kontaktperson. Så kender du en i Holbækområdet som kunne være interesseret i at være kontaktperson for mig ca. 3 timer om ugen samt nogle weekender om året, så kontakt mig endelig. Eneste krav jeg har, er at det er en person der kan støttetegn evt. som vil være interesseret i at lære det på kursus.

I skal vide at det betyder rigtig meget for mig, at I følger min blog. Jeg synes det er vigtigt at jeg kan fortælle min historie for dem der er nysgerrige om mig som person, men også for dem der vil læse og lære hvordan det er at leve som ung døvblind i Danmark.

Reklamer
Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s