Foråret – den lyse tid

Så nåede vi til den 12. april 2015.
Det er fantastisk så hurtig tiden den går. Lige nu føler jeg at tiden bare flyver afsted uden at spørge mig om jeg kan følge med.

Siden sidst har jeg faktisk fået tre hjælpemidler dækket af kommunen. En talende badevægt, en talende køkkenvægt og en PennyTalk (det ligner en forstørret kuglepen, som der kan indlæse labels, som jeg feks. kan sætte på krydderiglas, kødvarer i fryseren, på mapper eller lign. da det bliver svære og svære for mig at læse og se de ting der står eller er i de forskellige ting. Jeg er rigtig glad for at kommunen ville bevillige disse ting. Det får bestemt min hverdag til at blive lidt nemmere.

Udover det har jeg siden sidste gang været hos ørelægen, da jeg synes jeg skulle have nye høreapparater. Dem jeg har nu er ca. 5 år gamle, derfor har jeg mulighed for at få nye igennem det offentlige. Derudover synes jeg også at jeg er begyndt at høre dårligere. Desværre havde min fornemmelse også ret. Dog sagde ørelægen at det ikke var helt målbart udfra de systemer man brugte i 2010, som er der de sidste målinger er fra, han havde. Men ifølge dem og frem til nu var min hørelse, der hvor jeg hører bedst faldet fra ca. 10 decibel til ca. 50. Min kurve har fra barnsben altid ligget på mellem 10-70 decibel.
For at være helt døv ligger decibellen på mellem 110 og 120.
Men jeg er sikker på at nye høreapparater kan gøre det meget bedre for mig, end dem jeg har nu. Heldigvis holder teknologien aldrig ferie i udviklingen.

Nu er tiden også kommet hvor lyser bliver skarpere og skarpere og hvor dagene er længere end nætterne. Det er virkelig dejligt. Desværre er det blevet en ulempe for mig. Jeg er blevet så lysfølsom at jeg simpelthen intet kan se når solen skinner. Jeg prøver med solbriller, men de er desværre nogengange for mørke. Jeg skal ned til min optiker og høre om jeg kan få lavet nogle ordentlige filterbriller, som jeg kan bruge når lyset bliver for stærkt.
Desværre har det også en rigtig stor virkning på mit arbejde. Jeg har svært ved at se når loftlyset over min plads er tændt eller hvis solen skinner (desværre kommer der meget lys ind, selvom vi ruller for og lign.) Havde aldrig troet at mørket faktisk ville blive min bedre ven end lyset, men det er det jeg føler for tiden. Jeg kan virkelig mærke at jeg bruger enormt meget energi når der er meget lyst, i forhold til når der er mørkt. Det betyder også at jeg er inde i en periode for tiden, hvor tingene synes at være svære end de nogensinde har været før. En periode hvor jeg føler mit overskud er meget mindre end det har været længe og en periode hvor jeg er ufatteligt træt.
Jeg kan også mærke at det har påvirket mit humør. Både når jeg er hjemme og sammen med venner/familie. Jeg har ikke samme overskud til at være sammen med venner/familie. Vil egentlig helst være hjemme fordi jeg simpelthen får brugt så meget energi på de daglige pligter derhjemme og mit arbejde. Heldigvis har jeg mine hjemmedage hvor jeg kan koncentrere mig om de daglige pligter derhjemme og nogengange være sammen med mine venner.

Jeg blev her i marts måned kontaktet af en på facebook, hvor jeg blev spurgt om jeg vil komme og holde et oplæg om mig selv, torsdag den 23. april i Ballerup. Jeg blev spurgt om jeg ville holde et oplæg om den person jeg er, hvordan jeg har håndteret udfordringer, hvilken uddannelse jeg har, hvor jeg er nu og hvad mine fremtidstanker er. Jeg er så glad for at jeg bliver spurgt, og at folk kan bruge det jeg fortæller. Jeg har selvfølgelig takket ja, men har samtidig spurgt en af mine nære veninder også har Usher 2 om hun kunne tænke sig at deltage sammen med mig, så vi sammen kunne holde oplægget. Dette har hun også sagt ja til. Vi har i alt fået 2 timer. Jeg glæder mig rigtig meget. Det er et oplæg som skal holdes i forbindelse med en lille mini lejr for unge børn i alderen 5-18 år, som skal ud og møde andre med syns -og hørehandicap. Oplægget vi skal holde, bliver for de større børn, mens de mindre kommer ud og laver nogle praktiske ting.

Jeg vil også lige fortælle om min TV-udbyder Waoo.
En aften skal jeg se et program på DR1 som for det meste er på dansk. For at kunne følge med på både film og tvprogrammer har jeg behov for undertekster. Det betyder at jeg bruger TTV side 398 på DR1 og TTV side 399 på TV2 for at få undertekster.
Mens jeg ser programmet på DR1 er der en forsker der taler engelsk. Her plejer DR1 selv at have undertekster på, men de er væk. Dette undre mig. Sådan er det igennem hele udsendelsen. Det betyder alt hvad der bliver sagt på engelsk i programmet får jeg ikke med. Men jeg opdager i et efterfølgende program, at hvis jeg slår TTVs undertekster fra, ja så kommer de programmerede undertekster frem. Der sker altså en konflikt på kanalen når der både er programmerede undertekster og TTV undertekster på.
Jeg skal derfor som hørehæmmet vælge: Vil jeg have undertekster på det danske eller vil jeg have undertekster på det udenlandske? Ja jeg er endnu ikke kommet frem til en beslutning. Men jeg valgte at skrive til Waoo efter jeg talte med deres kundeservice. Her forklarer jeg at jeg som hørehæmmet har yderst brug for undertekster, og jeg ikke føler jeg får det fulde udbytte af programmerne, hvis ikke jeg får både det udenlandske og danske undertekstet. Til dette svarer Waoo at de desværre ikke kan gøre noget ved det og at de beklager mange gange.
Jeg synes ikke det er godt nok. Jeg er rigtig ked af at jeg skal vælge. Jeg har været vant til at alt bliver undertekstet. Lige netop DRs kanaler skal jo være tilgængeligt for både døve og blinde, men jeg synes bestemt ikke det er tilgængeligt for døve når ikke man kan få undertekstet alt der sker i programmet. Jeg tager gerne mod gode råd til hvad jeg kan gøre, evt. hvor jeg kan gå videre med det.

Jeg håber at I alle nyder det fantastiske vejr det er for tiden, og at I får suget en masse energi til jer af al denne skønne solskin. Husk hver især at passe på jer selv.
I må fortsat stadig gerne komme med ideer til hvilke temaer eller lign. som I kunne tænke jer at jeg skrev om. Er der ting der undre dig, eller ting du vil have jeg uddyber, så skriv endelig til mig.

Reklamer
Standard

2 thoughts on “Foråret – den lyse tid

 1. Endnu et godt og informativt indlæg,Jackie! Jeg blev inspireret af flere ting til mit daglige arbejde.
  1. Forår.. Jeg er tilbøjelig til at informere om, at den lyse tid er nemmere at være i for en person med Usher,selvom jeg faktisk kender en del ,der har svær lysfølsomhed. Dit indlæg i bloggen husker mig på at være mere nuanceret.
  2. Hjælpemidler… Du beskriver tydeligt, hvad de rigtige hjælpemidler betyder i din hverdag.Det kan være svært for den enkelte person med Usher at finde ud af,hvad der er brug for. Hverken for meget eller for lidt. Der er rigeligt at holde styr på i “maskinparken” og det kræver energi at søge det,få det bevilget og få det brugt!
  3. Undertekster…. Ja men kan det være et problem? Det er godt at du ringede til din tv udbyder og jeg tænker, at den skal videre til FDDB. Det må kunne løses.Der er mange små ting omkring tilgængelighed, som ikke lige er så enkle ,som de ser ud til på papiret.

  Forleden ville en ældre døvblind mand have DR- synstolkning på sit TV.Han fik information med hjem til familien fra synskonsulenten og først prøvede datteren, så prøvede svigersønnen og endelig prøvede barnebarnet,der konstaterede, at det ikke fandtes. Den ældre mand skulle have en tv-tekniker ud i hjemmet og installere det,fordi de ikke var standard i den tv pakke, han havde. Men hvor skulle han og famillien vide det fra?

  Du spørger om temaer og emner. For mig som rådgiver i CFD, er det værdifuldt at du deler hverdagens udfordringer. Dels giver det mig inspiration og viden og dels kan jeg henvise til din blog og hvad du fortæller.

  Forårshilsner

  Kirsten Washuus

  • Hej Kirsten
   Er rigtig glad for du kan bruge bloggen. Men ja det er rigtigt at vi med Usher oplever lyset forskelligt. Bare for to år siden var lyset meget bedre for mig end mørket. I dag er det nærmest omvendt pga lysfølsomhed.

   I forhold til at gå videre med underteksterne, tror jeg at jeg vil følge dit råd og gå til FDDB. Tak for det. 🙂
   Tak for du følger min blog. Det betyder meget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s