En hilsen fra min kontaktperson

Ja som min overskift siger, er der en hilsen fra min kontaktperson.
Jeg har spurgt min kontaktperson om hun ikke ville skrive en hilsen i min blog, da jeg selv synes det kunne være interessant at hun skrev omkring at arbejde som kontaktperson for en funktionel døvblind samt at jeg tænker det kunne skabe inspiration for andre at se hvordan det er at arbejde som kontaktperson.

Men inden I får hilsnen fra min kontaktperson vil jeg lige fortælle at jeg for ca. 4 uger siden blev ringet op af Roskilde sygehus. De ville informere om at jeg havde fået tid til Grå Stæhr operation mandag den 15. februar. Altså nu på mandag. Jeg var så glad. Jeg er glad og lykkelig for at de så hurtigt fandt en tid til mig. Jeg har i dag været til samtale med sygeplejerske, øjenlægen der skal operere mig samt narkoselægen. Det er så fint. Jeg må dog indrømme at jeg den seneste uge har været nervøs for om jeg kunne opereres. Jeg har ligget med influenza hvilket betyder at hvis jeg er syg mandag den 15. februar, må de udskyde operationen. Dog er jeg i  bedring. Både sygeplejerske og øjenlæge mente også at det ikke blev et problem at operere mig på mandag.
Jeg er så lykkelig for at min mor tager med mig både mandag og tirsdag i uge 7. Jeg skal i fuld narkose, da jeg skal opereres i begge øjne samtidig. Derfor må jeg ikke være alene de første 24 timer, så jeg tager hjem til mine forældre og hygger i 3 dage da jeg tager derhjem fra i morgen lørdag. Jeg lover at I meget snart får en status på hvordan operationen er gået, når jeg er klar til det.

Derudover kan jeg informere om at jeg skal holde oplæg ved Dansk Blindesamfund her i Holbæk hvor jeg bor. Dansk Blindesamfund har valgt at holde lokale nyblindekurser for dem som ikke har mulighed for at komme på Fuglsangscentret i Fredercia. Her skal jeg fortælle om mine erfaringer og oplevelser både til det 3 dags intro kursus samt det egentlige nyblindekursus jeg har været på. Derudover skal jeg fortælle om mig selv. I kan tro jeg glæder mig. Jeg bliver så glad og stolt når jeg får henvendelser på at komme og holde oplæg for andre. Jeg skal holde oplægget torsdag i uge 7.

18. april skal jeg også ud og holde oplæg sammen med FDDB. Denne gang er det for CFD (Center For Døve) i Valby. Døvblindekonsulenterne har en temadag hvor vi er tre fra FDDB der skal holde oplæg. Det glæder jeg mig også rigtig meget til.

Nu til det som hele dette indlæg handler om, nemlig hilsnen fra min kontaktperson. I er meget velkomne til at stille spørgsmål eller lignende. Så sender jeg videre til min kontaktperson.

“Jeg hedder Maria og 36 år, jeg er næsten døv og kan tegnsprog og tale. Jeg har været Jackies kontaktperson i lidt over et år. For lidt over et år siden var jeg studerende og ville gerne supplere min SU og derfor skrev jeg en uopfordret ansøgning til CFD. En halv time senere blev jeg kontaktet af en døvblindekonsulent, der fortalte at hun havde en ung mand med Ushers der manglede en kontaktperson. Om jeg var interesseret. Det var jeg absolut, så en lille uge efter mødte jeg Jackie og hans døvblindekonsulent. 

Inden jeg skulle møde Jackie var jeg ikke helt klar over, hvad jeg skulle forvente. Jeg havde fået oplyst at han var tale og tegnsprogsbruger og havde ca. 5% synsrest tilbage og at han havde ønsket en kontaktperson, der kunne tegnsprog. 

Jeg havde en ide om, at jeg skulle ledsage Jackie ud at handle i byen, at jeg skulle læse breve for ham og informere ham om, hvad der sker ude i verden. Døvblindekonsulenterne havde oplyst mig om, at det var det man bruger en kontaktperson til og at han gerne ville ledsages til forskellige arrangementer for døvblinde.

2-3 uger efter første møde med Jackie gik turen til Odense. Der var vist min ilddåb! Ugen forinden havde jeg ledsaget Jackie i Fakta og handle. Det var noget af et spring fra at gå ned til Fakta og tilbage, til at skulle med bus og tog til Odense og fare lidt vild på Odense Banegård før vi fandt frem til destinationen. Det var bare om at følge med og sørge for, at tingene gik som de skulle. Jeg fik sved på panden og kom træt hjem, for det er ingen hemmelighed at Jackie er en aktiv ung mand. Det er blevet til en del ture rundt i Danmark efterhånden og til mange oplevelser. Både seværdigheder, arrangementer og også et indblik i et andet menneskes liv (og de andre deltagere ved FDDBs ungdomsarrangementer) og det har jeg stor respekt for, at få lov til. 

Nu her efter lidt over et års tid kan jeg se, at jeg hverken skal læse breve eller informere Jackie om, hvad der sker i verden. Jeg skal derimod i høj grad ledsage Jackie rundt i Danmark til forskellige arrangementer, jeg skal synsbeskrive omgivelser og personer han taler med med haptiske signaler. Jeg skal være hans øjne ved arrangementerne, så han ved hvis nogle ser ud til at f.eks. mangle selskab ved frokosten eller i spa’en. Den største udfordring for mig som kontaktperson er egentlig, at jeg hører dårligere end Jackie, så jeg kan have svært ved at skulle indgå i samtaler med hørende eller andre med synshandicaps som ikke kan tegnsprog eller tegn støttet kommunikation. Det fandt Jackie meget hurtigt ud af og han hjælper mig gerne på vej i samtalerne med andre unge med synshandicaps. 

Mine arbejdsopgaver har ændret sig i den tid jeg har været kontaktperson for Jackie. Det har ændret sig fra at gå ved siden af ham og guide ham udenom hvis jeg kunne se, at han ville falde over en brosten, der lå skævt i vejen nogle skridt forude, til at han i højere grad lader mig ledsage ham. Ledsagelsen sker altid med en høj grad af informationer om hvad der sker omkring ham, både længere væk og få skridt foran ham. Jeg har skullet synsbeskrive mange ting med haptiske signaler – det sjoveste var nok at beskrive hvor billardkuglerne og keglerne var placeret på billardbordet, før han kunne spille sin runde. 

Udover at ledsage og synsbeskrive, så kræver jobbet som kontaktperson også at man kan stikke en finger i jorden og vide hvornår man skal være på og hvornår man skal trække sig. Samt at man tør spørge meget og ofte og være forberedt på at gøre tingene anderledes end man først lige regnede med.”

Reklamer
Standard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s